Virtual reality in de bouw

Welkom op UPrince WW Congress 2035, de jaarlijkse update van de stand van de bouw-business. (1000) bouwpromotoren, (1000) architecten, (1000) studiebureaus en (1000) aannemersbedrijven hebben in 2034 via ons bouwplatform UPrince (5000) projecten gerealiseerd. De gemiddelde doorlooptijd van een project is in één jaar tijd met nog eens 2 maanden verscherpt, van (6,5) naar (6,3) maanden.

Om beter te kunnen inschatten wat dat betekent, moeten we even terug in de tijd, naar het jaar 2020.

In 2020 heeft de mensheid een serieuze sprong voorwaarts gemaakt. Zoals het altijd gaat, kwam dat door een crisis: covid-19. Die pandemie heeft allerlei ontwikkelingen in een stroomversnelling gebracht. Ook in de bouw.

Tot dan geraakten materialen, onderdelen en grondstoffen vast in de file omdat mensen met een bureaujob naar hun werk reden om daar te doen wat ze zo goed thuis kon – telewerk was de uitzondering.

De werfvergaderingen duurden nog ùren om informatie te delen, wat uiteraard nooit honderd procent lukte, zonder centraal platform.

Virtual reality was nog iets voor gamers, voor de fun, niemand dacht eraan om dat in de bouw te gebruiken.

Artificiële Intelligentie stond nog in zijn kinderschoenen, mensen vertrouwden die slimme computers niet.

Het gevolg: op elke werf waren misverstanden schering en inslag. “There is never time to do things right, there’s always time to do things over”, dat vat de realiteit – en de frustratie! – van toen goed samen. Niemand leek de problemen te kunnen oplossen. 10% over budget gaan en maanden over tijd? De bouw stond erom bekend.

En toen was daar dus ineens CORONA, een pandemie zoals de wereld er sinds de tweede wereldoorlog geen meer had gekend. Het was meteen de echte start van de digitale revolutie. De platform-cultuur is toen volwassen geworden.

Om jullie een idee te geven: in 2020 werd er nog over gediscussieerd of de chauffeurs van Uber en Deliveroo arbeiders waren of zelfstandigen.

Drones waren verdacht, ze zouden filmen wat jij in je eigen tuin doet.

Als het ging over informatie delen, ging het meer over GDPR dan over de voordelen van altijd up-to-date geïnformeerd te zijn.

Liever discussieerde men over vertrouwen en betrouwbaarheid dan over waar het echt om te doen is: efficiëntie.

Dat ligt nu gelukkig achter ons. UPrince is heel trots op de rol die wij hebben gespeeld. In 2020, ondertussen bijna 15 jaar geleden, lanceerden wij UPrince, het platform waarop alle informatie van een werf voor alle betrokkenen 24/7 beschikbaar is.

In gelijk welke fase kan je, via virtual reality, op een werf rondlopen alsof die al af is. We omarmen artificiële intelligentie … We kunnen ons eenvoudigweg niet voorstellen dat UPrince er ooit NIET was.

Tussen 2020 en nu is de gemiddelde doorlooptijd van een project van 3 jaar naar goed 6 maanden gegaan. Die vooruitgang is enorm. Dat komt omdat UPrince slimmer en slimmer is geworden en nog altijd wordt. Met elk project leert het systeem zichzelf bij. Het is haast niet meer te geloven dat er zonder UPrince überhaupt werven zijn gerealiseerd. Dat heeft toen bouwpromotors, architecten, studiebureaus, aannemersbedrijven bloed, zweet en tranen gekost.

Geen wonder dat de bouw vóór UPrince geen al te beste reputatie had. En zie nu, vandaag kijkt iedereen naar ons. Andere sectoren zijn jaloers op de efficiëntie in de bouw. De bouw is én een betrouwbare sector én een populaire werkgever. Die hele transformatie is in een paar jaar tijd gebeurd, dankzij het Westvlaams vrije, no nonsens denken en technologie.

Dat we er vandaag zo goed voor staan, brengt mij naar nog een andere belangrijke, misschien verrassende boodschap: op deze dag samen met jullie hier vandaag op donderdag 25/03/2035,  sluit ik een hoofdstuk af. Het is met een gerust gemoed dat ik de leiding van dit bloeiende bedrijf, dit performante platform in de bekwame handen van mijn partner Emiel overlaat. Zelf doe ik bij UPrince een stap terug om andere uitdagingen aan te gaan. Welke? Hou de media maar in de gaten!

Laat ik zo besluiten: ik ben trots op wat we samen hebben gepresteerd en nog zullen presteren. Doe zo voort!